Isı Pompası Maliyeti

Isı Pompası Maliyeti


Isı pompası maliyeti 2 faktörden oluşur.


  1. Isı Pompası Kurulum Maliyeti: Diğer fosil yakıtlı sistemlere göre kurulum maliyeti yüksektir.
  2. İşletme Maliyeti: Çevre dostu olan ısı pompaları kullanıldığı ortamlara uygun iklim şartlarına göre kurulmuş ise kullanım maliyetinde yüksek tasarruflar sağlar.

Isı pompalarında ilk akla gelen çevre dostu olmasıdır. En büyük enerji kaynağı doğa olup düşük bir elektrik enerjisi gücüne ihtiyaç duyar. Isı Pompası yüksek maliyette olmasına rağmen uzun vadede karlı bir sistemdir. Isı pompasının maliyetini hesaplarken ısı pompası cihaz fiyatı, ekipmanları, kurulum maliyeti ve ısı kaynağı maliyetleri vardır. Burada ki en büyük maliyet ısı kaynağının türüdür. Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında enerji kaynağı toprak veya sondaj kuyuları olacağından bunların yatırım maliyetleri çok yüksektir. Hava kaynaklı ısı pompalarında ise enerji kaynağı havadır. Burada kaynağı için hiç bir yatırım yapılmaz.

Bu sistemlerde önemli olan iklimlere göre en uygun cihaz seçimi yapılmasıdır. Isı pompası sistemleri enerji kaynağı ile ısı çıkışı arasındaki derece farkı ne kadar düşük ise o kadar verimli çalışır. Çok soğuk iklimlerde hava kaynaklı ısı pompası kullanılması tavsiye edilemez. Buralarda kullanılacak cihazlar toprak kaynaklı ısı pompası ve ya su kaynaklı ısı pompasıdır. Hangi tür ısı pompasının uzun vadede daha ekonomik olacağı her ev için ayrı ayrı hesaplanması gerekir. Hava kaynaklı ısı pompası su kaynaklı ısı pompasından daha ucuzdur. Hava kaynaklı ısı pompaları su kaynaklı ısı pompalarına göre daha kolay kurulum sağlar. Hava kaynaklı ısı pompası bakım maliyeti su kaynaklı ısı pompasının bakımına göre daha uygundur. Elektrik tüketimi hava kaynaklı ısı pompasının hava şartlarına göre değişken olabilir. Fakat su kaynaklı ısı pompası ve toprak kaynaklı ısı pompasında bu sabittir. Su ve toprak kaynaklı ısı pompaları hava kaynaklı ısı pompasına göre daha uzun ömürlüdür.

Isı pompaları diğer cihazlara göre bakım maliyetleri çok düşük olup işletme sırasında tek insan gücüne ihtiyaç duyulmaz . Bütün sistem otomatik olarak ayarlanabilir. Bu sistemlerin bir avantajı da soğutma yapılmasıdır.

Share this:

CONVERSATION